Αρχική Εφαρμογές Υπηρεσίες Η εταιρεία Επικοινωνία e-Shop
Προστάτεψε το όχημά σου
Έλεγχος Εταιρικών Οχημάτων
Γίνε μόνος σου Detective
24ωρη εποπτεία Ηλικιωμένων και Ανηλίκων
Προστάτεψε το Παιδί σου στο Διαδίκτυο
Επαγγελματική Παρακολούθηση
 
 
Παρακολούθηση και Προστασία Ανηλίκων

ΠΡΟΣΟΧΗ:

Η παρούσα ενότητα απευθύνεται σε γονείς, που αναζητούν την εποπτεία και προστασία των παιδιών τους από τους κινδύνους του διαδικτύου. Αποκλειστικοί υπεύθυνοι για τη χρήση της κάτωθι υπηρεσίας είναι οι ίδιοι οι χρήστες. Το iTrack.gr δεν μπορεί να γνωρίζει για το είδος της χρήσης, που κάνει ο κάθε πελάτης και δεν φέρει καμία ευθύνη σε περίπτωση παράνομης χρήσης.

Η Υπηρεσία FamilyR

Πρόκειται για μια νέα υπηρεσία, που παρέχει στους γονείς σημαντικές πληροφορίες σχετικά με τη δραστηριότητα του ανήλικου παιδιού τους στο διαδίκτυο. Οι πληροφορίες μπορούν να αξιοποιηθούν είτε από τους ίδιους τους γονείς, είτε από ειδικούς προκειμένου να προληφθεί ή να αντιμετωπιστεί κάποιο σοβαρό πρόβλημα που σχετίζεται με το παιδί.

 

Παρακάτω αναφέρουμε ορισμένα από τα συχνότερα προβλήματα, που σχετίζονται με την κακή χρήση του διαδικτύου.

 • Εθισμός στο Διαδίκτυο. Πρόκειται για μια νέα μορφή εξάρτησης η οποία σχετίζεται με την υπερβολική κατανάλωση χρόνου στο Internet. Το γεγονός αυτό μπορεί να μειώσει δραματικά την επίδοση του παιδιού στο σχολείο, ενώ σε αρκετές περιπτώσεις το οδηγεί στην απομόνωση από την οικογένεια και τους φίλους του. Δυστυχώς σε ορισμένες περιπτώσεις η υπερβολική ενασχόληση με το Internet μπορεί να σχετίζεται ακόμη και με τον εθισμό του νέου στον ηλεκτρονικό τζόγο. Δείτε το τηλεοπτικό σπότ του SaferInternet.gr σχετικά με τον εθισμό στο διαδίκτυο (© 2010 Klicksafe.de / Safer Internet Hellas).

 • Διαδικτυακός Εκφοβισμός - Ηλεκτρονική Παρενόχληση. Αφορά τον εκφοβισμό, την απειλή ή και την ταπείνωση του παιδιού από κάποιον/ους συνομήλικους του με κίνητρο την εκδίκηση ή ακόμη και την ψυχαγωγία εκείνων που ασκούν τον εκφοβισμό. Οι επιπτώσεις για την ψυχική υγεία του θύματος είναι ιδιαίτερα σοβαρές, διότι πλήττεται έντονα η αυτοεκτίμηση του παιδιού με αποτέλεσμα την κοινωνική του απομόνωση και την αναπαραγωγή αρνητικών σκέψεων ακόμη και για το ενδεχόμενο της αυτοκτονίας. Ο εκφοβισμός γίνεται συνήθως με την επαναλαμβανόμενη αποστολή απειλητικών ή προσβλητικών ηλεκτρονικών μηνυμάτων προς το θύμα. Σύμφωνα με τα τελευταία στατιστικά στοιχεία, τoυλάχιστον το 15% των νέων έχει ήδη πέσει θύμα διαδικτυακού εκφοβισμού με τα περισσότερα περιστατικά να αφορούν κορίτσια. Δείτε το τηλεοπτικό σπότ σχετικά με το φαινόμενο της ηλεκτρονικής παρενόχλησης (© 2009 Ευρωπαϊκή Επιτροπή).

 • Αποπλάνηση Ανηλίκου. Πρόκειται για ένα σοβαρότατο κίνδυνο, που διατρέχει καθημερινά κάθε ανήλικο παιδί κατά την επίσκεψή του στο Internet. Παιδόφιλοι, προσποιούμενοι ότι είναι έφηβοι χρησιμοποιούν τα δωμάτια ανοιχτής επικοινωνίας (Chat-Rooms) και τα δίκτυα κοινωνικής δικτύωσης (π.χ. Facebook) προκειμένου αρχικά να προσελκύσουν παιδιά. Στη συνέχεια και αφού κερδίσουν την εμπιστοσύνη του παιδιού, χρησιμοποιούν τα προγράμματα άμεσης ανταλλαγής μηνυμάτων (π.χ. Skype, MSN, Yahoo Messanger) προκειμένου να προχωρήσουν ανενόχλητοι στην "πλύση εγκεφάλου" του παιδιού με τελικό σκοπό την κακοποιήσή του. Δείτε το σχετικό τηλεοπτικό σπότ του Safer Internet Hellas (© 2009 Klicksafe.de / Safer Internet Hellas).

Πώς λειτουργεί η υπηρεσία FamilyR;

Η υπηρεσία FamilyR είναι ειδικά σχεδιασμένη για να προλαμβάνει και να αντιμετωπίζει όλες τις εκδοχές των προαναφερθέντων προβλημάτων.

Απαραίτητη προϋπόθεση για την ενεργοποίηση της υπηρεσίας είναι η εγκατάσταση ενός ειδικού λογισμικού στον υπολογιστή που χρησιμοποιεί το παιδί. Η εγκατάσταση του λογισμικού γίνεται εξ αποστάσεως από τους τεχνικούς της iTrack, διαρκεί 15-30 λεπτά και δεν απαιτεί σε καμία περίπτωση τη μεταφορά του υπολογιστή στα γραφεία της εταιρείας.

Θα πρέπει να τονιστεί ότι το λογισμικό είναι ειδικά σχεδιασμένο, ώστε να μην μπορεί να ανιχνευτεί από το παιδί αλλά ούτε και από οποιονδήποτε άλλο, ακόμη και εάν εκείνος διαθέτει προχωρημένες γνώσεις πληροφορικής.

Κατόπιν της εγκατάστασης του ειδικού λογισμικού, θα λάβετε έναν κωδικό με τον οποίο θα μπορείτε να συνδέεστε, ανά πάσα στιγμή στην υπηρεσία και να παρακολουθείτε τις δραστηριότητες του παιδιού από τον δικό σας υπολογιστή ή iPad. Το μόνο που απαιτείται είναι η πρόσβαση στο διαδίκτυο και η επίσκεψή σας στην ειδικά σχεδιασμένη ιστοσελίδα της υπηρεσίας (www.familyr.gr).

Μετά την εισαγωγή σας στην υπηρεσία, θα εμφανιστεί ένα ημερολόγιο στο οποίο είναι καταγεγραμμένες όλες οι δραστηριότητες του παιδιού για κάθε ημέρα του μήνα. Μάλιστα οι δραστηριότητες είναι ταξινομημένες με βάση τον τύπο τους (Συζητήσεις, Ηλ. Ταχ/μείο, Facebook κλπ).

Εσείς το μόνο που έχετε να κάνετε είναι να κλικάρετε πάνω σε κάποια δραστηριότητα για την ημέρα που επιθυμείτε. Αμέσως θα σας εμφανιστούν τα αντίστοιχα δεδομένα που έχουν καταγραφεί από την υπηρεσία. Στις παρακάτω ενότητες δίνονται αναλυτικά όλες οι πληροφορίες που σας παρέχει η υπηρεσία, αλλά και συμβουλές για τους καλύτερους τρόπους αξιοποίησής τους.

 

Εποπτεία Διαδικτυακών Συζητήσεων (Chats)

Μία από τις σημαντικότερες πληροφορίες που σας δίνει η υπηρεσία είναι οι συζητήσεις του παιδιού με τους διαδικτυακούς φίλους του. Δίνονται ενδεικτικά ορισμένα από τα πιο δημοφιλή προγράμματα που καταγράφει η υπηρεσία:

 • Facebook (chat)
 • Windows Live Messenger (MSN)
 • Skype
 • Yahoo! Messenger
 • Google Talk
 • IRC
 • MySpace (chat)

Καταρχάς, η FamilyR σας δίνει μια άμεση και συνοπτική εικόνα για τους διαδικτυακούς φίλους, με τους οποίους μίλησε το παιδί για την ημέρα που επιλέξατε να ενημερωθείτε.

Μάλιστα, για την πληρέστερη ενημέρωσή σας, η υπηρεσία ξεχωρίζει τους φίλους με τους οποίους μιλάει συχνά το παιδί (Παλαιές Επαφές), από τις επαφές που μίλησαν στο παιδί για πρώτη φόρα (Νέες Επαφές) κατά την επιλεγμένη ημέρα.  Αυτό σας δίνει τη δυνατότητα να ανατρέξετε άμεσα στη λίστα "Νέες Επαφές" για να δείτε τις συνομιλίες του παιδιού με τους νέους/άγνωστους διαδικτυακούς φίλους του.

Κλικάρετε πάνω στον διαδικτυακό φίλο του παιδιού και η FamilyR σας εμφανίζει τον πλήρη διάλογο του παιδιού με τον επιλεγμένο φίλο.

 

Εποπτεία των e-mail

Ακόμη και αν η επικοινωνία του παιδιού γίνεται μέσω e-mail, η υπηρεσία καταγράφει και σας δίνει όλα τα e-mail που έστειλε και έλαβε το παιδί. Μάλιστα, σε αρκετές περιπτώσεις η υπηρεσία σας παρέχει και τα επισυναπτόμενα αρχεία που ανταλλάχθηκαν μέσω των e-mail.

 

Δραστηριότητα στο Facebook

Δεδομένου ότι για το μεγαλύτερο ποσοστό των εφήβων, ένα μεγάλο μέρος της κοινωνικής τους ζωής περνάει μέσα από το Facebook, η υπηρεσία FamilyR σας δίνει πλήρη πρόσβαση στον προσωπικό λογαριασμό του παιδιού.

Στόχος είναι να σας προσφέρει:

 • Πλήρη εικόνα για τo προφίλ των υφιστάμενων φίλων του παιδιού στο Facebook (δεδομένου ότι δεν είναι δημόσια προσβάσιμοι/public) αλλά και για τους νέους φίλους που κάνει το παιδί σε καθημερινή βάση.
 • Ενημέρωση για τις προσωπικές ή οικογενειακές φωτογραφίες, που μοιράζεται το παιδί αλλά και για τα τυχόν κακεντρεχή σχόλια των Facebook φίλων του.
 • Πρόσβαση στα Offline μηνύματα, που ανταλλάσει το παιδί  με τους φίλους του στο Facebook.
 • Πολλές άλλες περιφερειακές πληροφορίες οι οποίες, κατόπιν επεξεργασίας μπορεί να οδηγήσουν στην εξαγωγή συμπερασμάτων για την τρέχουσα ψυχολογική κατάσταση του παιδιού και ενδεχομένως για το πρόβλημα που το απασχολεί.

Η υπηρεσία FamilyR σας παρέχει μια πλήρη λίστα με όλους τους Facebook λογαριασμούς και κωδικούς, που έχουν χρησιμοποιηθεί από το παιδί από την ενεργοποίηση της υπηρεσίας και έκτοτε. Ακόμη και εάν το παιδί αλλάζει συχνά τους κωδικούς του στο Facebook, η υπηρεσία σας δίνει πάντα τον τελευταίο έγκυρο κωδικό που πληκτρολογήθηκε. Μάλιστα, ακόμη και εάν το παιδί χρησιμοποιεί ψεύτικα προφίλ (fake profiles) για να εξυπηρετήσει κάποιο σκοπό του, η υπηρεσία σας δίνει τους κωδικούς προκειμένου να αποκτήσετε πρόσβαση ακόμη και σε αυτά τα προφίλ.

Τέλος, με μια ματιά μπορείτε να ενημερώνεστε σε ημερήσια βάση για τον συνολικό χρόνο, που ξοδεύει το παιδί στο Facebook ("Διάρκεια Παραμονής)". Εφόσον ο χρόνος αυτός ξεπερνάει κατά μέσο όρο την 1 ώρα ημερησίως, τότε η ενασχόληση με το μέσο παύει πλέον να θεωρείται φυσιολογική.

Επικίνδυνες Ιστοσελίδες

Η υπηρεσία FamilyR σας δίνει τη δυνατότητα να ενημερώνεστε γρήγορα και εύκολα για το περιεχόμενο των ιστοσελίδων, που επισκέπεται το παιδί  σε ημερήσια βάση.

Για να έχετε μια άμεση και εποπτική εικόνα, η υπηρεσία σας δίνει τα sites ταξινομημένα με βάση το χρόνο επίσκεψης του παιδιού. Έτσι μπορείτε να εστιάσετε απευθείας στο περιεχόμενο των sites, που πραγματικά ενδιαφέρουν το παιδί. Μάλιστα, για ένα πλήθος ιστοσελίδων σας δίνεται και ο βαθμός επικινδυνότητας του site που επισκέφτηκε το παιδί προκειμένου να μην χρειάζεται η δική σας αξιολόγηση.

Ύποπτες Αναζητήσεις

Μια πολύ σημαντική πληροφορία σχετικά με τις βαθύτερες σκέψεις του παιδιού, περνάει μέσα από τις μηχανές αναζήτησης. Η υπηρεσία FamilyR καταγράφει με λεπτομέρεια κάθε λέξη ή πρόταση την οποία αναζητά το παιδί. Μάλιστα ταξινομεί τις αναζητήσεις με βάση τη συχνότητά τους, προκειμένου να έχουμε μια άμεση εικόνα για την επιμονή που δείχνει το παιδί για κάθε είδους αναζήτηση. Η υπηρεσία καλύπτει όλες τις δημοφιλείς μηχανές αναζήτησης όπως είναι η Google, Yahoo, Bing και ASK.

 

Ανίχνευση Εθισμού στα Διαδικτυακά Παιχνίδια

Ένα μεγάλο και σύνηθες πρόβλημα, που αντιμετωπίζουν οι γονείς είναι η πολύωρη ενασχόληση των παιδιών με τα διαδικτυακά παιχνίδια. Το φαινόμενο γίνεται ιδιαίτερα έντονο στις περιπτώσεις απουσίας των γονιών από το σπίτι. Πολλές φορές τα παιδιά ισχυρίζονται ότι κατά τις ώρες αυτές ασχολήθηκαν με τις εργασίες του σχολείου, ενώ στην πραγματικότητα μπορεί να έχουν μείνει πολλές ώρες μπροστά από την οθόνη ενός υπολογιστή παίζοντας το αγαπημένο τους διαδικτυακό παιχνίδι.

Η υπηρεσία FamilyR σας δίνει άμεση εικόνα για όλα τα προγράμματα που εκτελέστηκαν στον υπολογιστή σε ημερήσια βάση. Μάλιστα, ταξινομεί τα προγράμματα σύμφωνα με τη διάρκεια χρήσης τους. Με αυτόν τον τρόπο εμφανίζονται πρώτα στη λίστα τα προγράμματα τα οποία χρησιμοποίησε περισσότερο το παιδί.

Δεδομένου ότι η υπηρεσία χαρακτηρίζει τον τύπο του κάθε προγράμματος για ένα μεγάλο πλήθος εφαρμογών, μπορείτε με μια γρήγορη ματιά να διαπιστώσετε, εάν και κατά πόσο οι ισχυρισμοί του παιδιού είναι αληθείς.

Πρόσθετες Πληροφορίες

Πέραν των παραπάνω βασικών πληροφοριών, η υπηρεσία FamilyR σας παρέχει και ορισμένες πρόσθετες πληροφορίες. Εφόσον τις επεξεργαστείτε κατάλληλα, μπορείτε να εξάγετε επιπλέον σημαντικές πληροφορίες, όπως για παράδειγμα:

 • Το είδος των αρχείων που κατεβάζει το παιδί από το Internet με βάση το όνομα κάθε αρχείου. Η FamilyR στην ενότητα "Αρχεία Internet" σας εμφανίζει μια λίστα με τα ονόματα όλων των αρχείων που κατέβασε το παιδί από το Internet σε ημερήσια βάση.
 • Το είδος των αρχείων που διακινεί το παιδί χρησιμοποιώντας φορητά μέσα αποθήκευσης, όπως οι μνήμες Flash και οι εξωτερικοί σκληροί δίσκοι. Στην ενότητα "Αρχεία Υπολογιστή" η υπηρεσία FamilyR σας παρέχει τη σχετική λίστα για την επιλεγμένη ημέρα.
 • Την πλήρη καταγραφή εισόδου (login) και εξόδου (logout) του παιδιού από τον υπολογιστή καθώς και την συνολική διάρκεια που το παιδί ήταν συνδεδεμένο με τον υπολογιστή. Στην ενότητα "Χρήση Υπολογιστή" η υπηρεσία FamilyR σας παρέχει τις σχετικές πληροφορίες για την επιλεγμένη ημέρα.

Τέλος, μια πολύ σημαντική λειτουργία αποτελεί η καταγραφή πληκτρολόγησης. Κάθετι που πληκτρολογεί το παιδί στο πληκτρολόγιο καταγράφεται. Με αυτό τον τρόπο μπορείτε να εξάγετε κωδικούς πρόσβασης για διάφορες άλλες ιστοσελίδες κοινωνικής δικτύωσης και γνωριμιών όπως για παράδειγμα Badoo, Hi Five και πολλά άλλα.

 

Φορητότητα-Παγκόσμια Κάλυψη

'Ενα σημαντικό πλεονέκτημα της υπηρεσίας είναι ότι καταγράφει τη δραστηριότητα του παιδιού ακόμη και εάν αυτό χρησιμοποιεί φορητό υπολογιστή (laptop) τον οποίο παίρνει μαζί του και εκτός σπιτιού. Ακόμη και στην περίπτωση που το παιδί βρίσκεται χιλιάδες χιλιόμετρα μακριά από το σπίτι του, εσείς θα μπορείτε πάλι να έχετε πλήρη εικόνα για τη δραστηριότητά του.

Μάθετε όλα τα τελευταία νέα

Ακολουθήστε μας στο Facebook ή στο Twitter για να είστε συνεχώς ενήμεροι για όλες τις τεχνολογικές εξελίξεις αλλά και τις προσφορές που αφορούν στην υπηρεσία FamilyR.  

 
 
 
 
 
Copyright © iTrack. All rights reserved